Pankreas tümörleri kertenkele tükürüğü ile tespit edildi
Radboud University Medical Center liderliğinde yürütülen yeni bir araştırmaya göre, pankreasın içinde bulunan iyi huylu insülin üreten tümörler olan insülinomaların tanısında zehirli bir kertenkelenin tükürüğü kullanılmıştır.
PANKREAS TÜMÖRLERİNİN TESPİTİNDE YENİ BİR YÖNTEM
Pankreasın insülin üreten hücrelerindeki bozukluklar sonucunda meydana gelen insülinomaların tespitinde uzun süredir büyük zorluklar yaşanmaktadır.
Ancak geliştirilen Exendin-PET taraması ile insülinomaların %95’inin tespit edilebildiği görülmüştür. Bu oran, mevcut PET taramalarındaki %65’e kıyasla daha etkili bir sonuç vermektedir. Ayrıca BT ve MRI taramaları ile birleştirildiğinde, tümör tespitinde %13 daha fazla başarı sağlanmaktadır.
Insülinomalar, pankreastaki beta hücrelerinden kaynaklanan ve aşırı miktarda insülin üretimine neden olan iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler vücutta ciddi enerji kaybına, bayılmalar ve teşhis gecikmelerine sebep olabilir. Mevcut yöntemlerle tümörün yerinin belirlenmesi oldukça zor olduğundan, cerrahlar genellikle pankreasın farklı bölgelerini keserek tümörü bulmaya çalışırlar. Bu da pankreasın büyük bir kısmını kaybetmeye yol açabilir.
KERTENKELENİN TÜKÜRÜĞÜ İLE YENİ BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLDİ
Boncuklu kertenkele veya Gila canavarı adıyla da bilinen kertenkelenin tükürüğünde bulunan bir madde sayesinde Exendin-PET taraması geliştirilmiştir.
Bu madde, tümörleri tespit etmek için GLP1 reseptörüne bağlanmaktadır. Bu yeni teknoloji ile insülinomaların yerini son derece hassas bir şekilde belirlemek mümkündür ve cerrahilerin başarı oranı artmaktadır. Yeni tarama yöntemi ile tespit edilen tümörler başarılı bir şekilde ameliyat edilebilmekte ve hastaların iyileşme şansı artmaktadır.
CERRAHLAR ARTIK PANKREAS KESMEYECEK
Radboud University Medical Center’dan Martin Gotthardt, “Geçmişte, cerrahlar tümörü bulana kadar pankreasın bölümlerini kesiyorlardı. Bu durumda pankreasın tamamı yok olabiliyordu. Pankreas olmadan yaşamak mümkün olsa da şiddetli diyabetle başa çıkmak zorunda kalınıyor ve sürekli olarak kan şekeri kontrol edilmesi gerekiyor. Bu nedenle, daha iyi bir tarama yöntemine acil ihtiyaç vardı.” dedi.
“YENİ YÖNTEM DİĞERLERİNİN YERİNİ ALABİLİR”
Araştırmanın başyazarı Marti Boss, çalışmayla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Bu sorunu yaşayan kişiler, düşük kan şekeri sebebiyle çok az enerjiye sahip olmakta ve sık sık bayılmaktadırlar. Bu oldukça zorlu bir hastalıktır. Hastaların teşhis süreci genellikle uzun sürmektedir. Kan testleri yapabilmekteyiz ancak bir tümörün varlığını ya da yerini kesin olarak tespit edemiyoruz. BT, MRI ve PET gibi çeşitli tarama yöntemleri bulunmaktadır fakat her zaman insülinomaları gösterememektedir. Yeni taramanın diğer taramaların yerini alabileceğine inanıyoruz.”
Araştırmacılar, Exendin-PET taramasının kliniklerde standart bir test haline gelmesi için çalışmalarına titizlikle devam etmektedirler.
patronlardunyasi.com